УСН „ЦАР КОНСТАНТИН“ НИШ МЕДИЈИ АКТУЕЛНО КОНТАКТ САХРАЊЕНИ КЊИГА
СТАРО ГРОБЉЕ ГОРИЦА У НИШУ

СПОМЕНИЦИ ВОЈНИКА И РАТНИКА НА СТАРОМ ГРОБЉУ У НИШУ

ИЛИЋ ПЕТАР

НАДИМАК:

Пера

ИМЕ ОЦА:

Апостол

ИМЕ МАЈКЕ:

Мара

РОЂЕН:

21.06.1888.

ГОДИНА СМРТИ:

06.11.1969.

ЧИН:

РЕДОВ

ВОЈНА ЈЕДИНИЦА:

-

БИОГРАФИЈА:

Пера А. Илић (4.7.1888. - 6.11.1969.) је рођен на Старој планини у старом дојкиначком роду „Лилћини”..., у месту Дојкинци, предео Висок код Пирота, Срез височки, Краљевина Србија.
Најстарији познати предак био је деда Лилка - Илија, по коме је и сама породица добила име „Лилћини”, а потом и презиме Илић. Лилка се помиње међу побуњеним Височанима давне 1836. године, када је у читавом пиротском крају избила велика буна против Турака. Његов отац Апостол Илић када је завршио школу у Росомачи, на молбу сељака постао је учитељ у Рсовцима. У Рсовцима се оженио Маром са којом је имао три сина: Јордан, Пера и Ђорђе. Старији брат Јордан Илић је докторирао теологију у Берну и касније је постао Епископ нишки Јован Илић. Пера Илић је докторирао филозофију у Бечу. Најмлађи брат Ђорђе Илић, као српски војник прешао је преко Албаније и преживео острво Видо и Солунски фронт. И њихов брат од стрица (син Апостоловог брата Петра Илића) Јордан је докторирао филозофију у Берну, тако да је фамилија „Лилћини” Илићи пре Другог светског рата имала три доктора наука. Отац Апостол и стриц Петар Илић су за време Турака одржавали везе са свим истакнутим националним борцима и бавили се просветним радом на описмењавању српског становништва. Након ослобођења од Турака укључили су се у комисију за утврђивање границе Кнежевине Србије према Бугарској. Припремили су предлог српској влади и убедили чланове међународне комисије да 16 старопланинских села буде у оквиру Србије, а не Бугарске, како је првобитно требало да буде одређено Берлинским конгресом. - Пера Илић, од оца Апостола, рођен је 21. јуна 1888. године (по Јулијанском календару). Учесник је Великог рата. Прешао је преко Албаније са II прекобројним пуком, стигао до Драча и одатле бродом стигао на Крф. Када се пензионисао вратио се у Ниш и живео је у улици Томе Росандића бр. 4. У Удружење носилаца Албанске споменице – подружница у Нишу учланио се 18. новембра 1967. године и уписан је под редним бројем 129. Умро је у Нишу 6. новембра 1969. године.


МЕСТО САХРАНЕ:

Старо гробље "ГОРИЦА" Ниш

ОПИС:

Гроб је оивичен бетонском цоклом, тотално зарастао у бршљан и траву тако да се једва виде обриси. Сп...оменик је направљен од бетона са залепљеним плочама од црног гранита са предње стране и од белог мермера са три стране. Недостаје биста. Цео споменик је прекривен бршљаном који није очишћен да се не оштети споменик, тј. да се гранитне плоче не одвоје од бетонске подлоге. Текст се лако чита.


СЛИКЕ: